Film

Top Panel

Izabrani maturski radovi 2014

Maturant: Bradić Aleksandar , IV-4, Elektrotehničar računara

Predmet: Programiranje
Tema: "C# igra Kliktalica"

 Razvojno okruženje koje je korišćeno u izradi ove igre se naziva ,, Microsoft Visual C# 2008 Express Edition". To je alat firme Microsoft koji služi za pisanje tj. kreiranje programa u S# jeziku. S#, objektno orijentisani jezik, je jedan od najzastuplјenijih u svetu upravo zbog tog objektnog modela tj. odgovara realnom svetu koji nas okružuje.
Npr. Jedan automobil je celina koja se sastoji iz mnogo podcelina tj. delova kao što su motor, kočioni sistem, šasija i td. s tim da je za većinu nas bitno da automobil izvršava svoju osnovnu funkciju, a to je prevoz od tačke A do tačke B. S# se ugleda na stvarni svet koristeći takozvane klase i objekte, gde klase predstavlјaju npr. automobil kao koncept ili zamisao, a objekti predstavlјaju neki konkretan automobil kao takav.
Kad se na sve to doda i grafički interfejs (GUI), zahvalјujući kome je korisniku olakšan rad sa računarom, možemo napisati tj. stvoriti gotovo svaki program koji zamislimo.
Ti elementi grafičkog interfejsa su ustvari objekti nekih klasa kao što postoje klase za formu (osnovni element GUI-a), dugmad, tekstualne elemente i td.

 bradic

Pritiskom na ,,Pocetak" igrač započinje igru. On mora brzim refleksima da hvata tj. klikće (otuda Kliktalica) zvezdicu, koja mu daje životne poene. Da bi igra bila zanimlјivija u pozadini se čuje pesma.
Pritiskom na ,, Kraj" igrač zatvara igru, uz prateće zvukove sa matične ploče.
Pritiskom na ,, Rezultati" igrač pristupa rang listi, gde može videti svoje kao i rezultate drugih igrača.

Maturant: Ćirić Stefan , IV-4, Elektrotehničar računara

Predmet: Programiranje
Tema: "Izrada igrice za Android platformu"

 Mario, ponovo traga za princezom, ali ovoga puta u igri bez kraja skuplјajući novčiće radi poena. Ovoga puta Mario ima potpuno nove i njemu nepoznate neprijatelјe iz popularne igrice "Angry Birds". Iako su poznate ptice i prasići međusobni neprijatelјi u igri "Angry Birds" u ovoj igri su saveznici sa cilјem da zaustave Maria i još niko nije otkrio razlog njihovog čudnog ponašanja.
2.2. Cilј igre

U igri, igrač kontroliše glavnog lika "Super Maria". Jedini cilј koji igra ima nije definisan u njoj. Zavisi od samog igrača i njegovog takmičarskog duha, a to je "High Score" koji igrač postiže skuplјanjem novčića.
2.3. Način igranja

Igrač koristi svoj dodir prsta da bi time skočio Mario i to je sve što je potrebno koristiti. Prilično lako. Igrač može svakog trenutka da pauzira ili izađe iz igre a njegov trenutni skor će ostati zapamćen i može nastaviti kasnije tamo gde je stao.

 stefan1

Tehnologija korišćena za izradu igre

Unity 3D je softverski sistem namenjen kreiranju i razvoju računarskih igara i drugih interaktivnih multimedijalnih aplikacija . Unity dolazi sa alatom koji omogućava kreiranje realističnih 3D okruženja, tvz . " Unity Editor ". Da bi iskustvo bilo upotpunjeno , vašim kreacijama možete udahnuti život koristeći 3 raspoloživa jezika .Zahvalјujući Mono sistemu , Unity omogućava izvršavanje skripti sa C# , JavaScript i Boo. Mono kompajler ima mogućnost prevođenja vašeg izvornog koda za vreme rada aplikacije , a Unity to u potpunosti iskorišćava. Trenutno je sa ovim Game-Enginom moguće razvijati aplikacije za Windows , MacOS , iOS , Android i Nintendo Wii, PlayStation 3 i Xbox 360. Osim klasičnih Standalone aplikacija , zahvalјujući Unity veb plejeru omogućeno je pokretanja vaše aplikacije direktno iz internet brauzera , bez potrebe za direktnim preuzimanjem i instalacijom . Dovolјno je na računaru imati instaliran Unity veb plejer .

 

stefan2

 

Maturant: Rančić Ivan , IV-4, Elektrotehničar računara

Predmet: Programiranje
Tema: "Izrada Android aplikacije"

Danas je operativni sistem – "android" sve više popularniji i sve se više traže android programeri.

Kao primer sam napravio aplikaciju "Rancic Phone".
Aplikaija je urađena u "Android Studio" platformi.
Aplikacija omogućava korisniku telefoniranje, hitni pozivi "Policija, Vatrogasno i Hitna pomoć", zatim dodavanje kontakta, delјenje broja na gamil-u ili preko tekstualne poruke, slanje SMS-ova i vrši evidenciju poziva.

Android Studio je jedan od najpopularnijih programa za izradu android aplikacija na svetu.

Svi događaji se vrše u tkzv. "Activity". Na početku projekta pojavlјuje se "MainActivity.java". U njemu se pišu kodovi za početnu stranu aplikacije.

ivan1  ivan2  ivan3

ivan4

ivan5

 

 

Attachments:
Download this file (APK-instalacija.apk)APK-instalacija.apk[ ]1106 kB
Download this file (RancicIvan.zip)RancicIvan.zip[ ]9322 kB

Maturant: Ivković Željko , IV-4, Elektrotehničar računara

Predmet: Programiranje
Tema: "Limesurvey - elektronske ankete"

 LimeSurvey je skripta koja služi za izradu anketnih upitnika.

Na domenu ankete.tsp.edu.rs kreirane su ankete za učenike, nastavnike i roditelje.

zeljko1

 

zeljko2

zeljko3

Maturant: Nikolić Kristina, Ignjatović Nemanja , IV-4, Elektrotehničar računara

Predmet: Programiranje
Tema: "C# igra Asocijacija"

 

 Društvena igra asocijacija je danas veoma popularna. Ljudi gledaju igru asocijacija na televiziji i igraju na računarima, ali verovatno se neko od njih pita kako se ta igra pravi. Ovaj maturski rad vam približava mehanizam funkcionisanja ove veoma zanimlјive i poučne igre.

Igra je pravlјena u programu Microsoft Visual C# 2010 i naravno uz pomoć Access-a. U Access-u se nalazi veliki broj različitih kombinacija asocijacija koji se povezuje sa našim programom i prilikom svakog startovanja igre bira jednu od ponuđenih kombinacija.

Izabrali smo baš ovu temu jer smo želeli da pored silnog rada koji je predstojao ubacimo i malo zabave, jer dok proveravamo da li radi neki deo programa koji je ubačen ujedno se i zabavlјamo i samim tim rad postaje zanimlјiviji.

nk1

nk2